Om fantasi och vår fantastiska hjärna

Läsambassadörerna har glädjen att vara med som återkommande krönikörer med en kittlande hälsning i HBL junior (utkommer varannan vecka). Tyvärr är inte tidningen tillgänglig för alla men vi delar gärna våra texter om läslyckor och varierande infallsvinklar på vad läsningen gör med oss.

Jag mötte ett barn som sa att hen inte har någon fantasi. 

-       Vad är fantasi för dig? frågade jag. 

-       Nå, att kunna hitta på en massa spännande saker som händer i en berättelse. Jag hittar aldrig på något bra eller roligt, svarade hen. 

Vi tittade på en bild och berättade turvis vad vi såg. Vi listade upp vad som syntes på bilden, en man som klättrade uppför en brant bergvägg, en molntäckt himmel och nästan inget att hålla sig fast vid. Linan spändes, man kunde nästan höra vinden vina, men bilden avslöjade inte var repet var fäst eller vad/vem som väntade på bergets topp. Det tog inte länge förrän också det som inte syntes blivit till inre bilder i barnets fantasi, och snart fanns också en historia om varför mannen klättrade upp, vad som hänt innan och vad som väntade uppe på toppen. 

-       Det blev en spännande historia, sa jag, och allt det där kom du på med hjälp av din fantasi. 

-       Men det här var ju hur lätt som helst, sa barnet, jag hittade ju bara på.   

 

Fantasi är ett ord som används lite hur som helst men ordets egentliga betydelse är förmågan att föreställa sig det du inte själv har upplevt. Det kan gälla både saker, platser, människor och varelser som vi skapar oss en föreställning om, till exempel då vi leker eller läser. Utan fantasi hade många av de mest geniala uppfinningar som finns idag inte blivit till.

 

Precis som när du spelar fotboll, ett instrument, data- eller rollspel blir du också bättre på att fantisera ju mera du tränar. Hjärnan tycker om att utmanas och din fantasi växer ju mera du övar dig. Att läsa är fantasins dunderhonung och bästa träningsredskap. Tänk bara en sån sak: Att svarta små tecken på vit botten kan få dig att rysa, skratta, gråta, hoppa högt. Att en bok kan få dig att känna både glädje och avsky för någon som du själv har skapat i ditt inre. Tänk att vi människor har förmågan att föreställa oss hur det är att vara någon annan, på en plats som författaren i sin tur har skapat i sin fantasi. Bara det är fantastiskt att tänka på. 

 

Nu då vi har begränsade möjligheter att resa, är fantasin dessutom det snabbaste sättet att förflytta sig. Öppna en bok eller plugga in ljudboken i öronen för att efter bara några meningar vandra barfota i daggvått gräs en tidig sommarmorgon, känna doften av pepparkakor gräddas i ugnen, borra fingrarna i den solvarma sanden eller höra vindens sus i den stora bokskogen. Och tänk på hur vi genom bokstäver kan färdas till rymden och svunna tider, till framtiden eller helt nya världar som materialiserar sig som bilder inuti dig.

     

För dig som vill veta mer:

Idag påvisar forskningen att ca två procent av mänskligheten saknar det vi kallar för fantasi. Afantasi är ett tillstånd där du varken kan skapa bilder, dofter eller en inre föreställning eftersom det saknas bildminnen i din hjärnbark. För en del har avsaknaden av föreställningsförmågan gett upphov till en känsla av utanförskap men också kompenserats med andra förmågor som matematiskt och abstrakt tänkande.  

Henrika Andersson